Loading

De oversteek van Suriname naar Tobago 24 t/m 28 februari 2018

Image

De oversteek van Suriname naar Tobago 24 t/m 28 februari 2018

Met vier boten varen we weg uit Domburg. De Nederlandse vloot bestaat dit keer uit de White Mustang, Summerwind, Linde en Incentive.

Na nog een nachtje voor anker te hebben gelegen bij Visserskampen zijn we klaar voor vertrek. De Summerwind heeft de afgelopen nacht bij ons langszij gelegen omdat Casper en Floor hun anker graag wilden demonteren voor de meerdaagse tocht. Op zich ging dit prima maar omdat er toch wat deining stond kraakten de lijnen nogal. Niet heel storend maar de hele nacht doorslapen was er voor mij niet bij. Misschien had het ook wel een beetje met de zenuwen voor vertrek te maken waar ik wel vaker last van heb.

We staan vroeg op om het eerste stukje stroom mee te hebben. Ik overtuig Rik ervan dat ik echt nog een mok koffie nodig heb voordat we kunnen gaan. Zo gezegd, zo gedaan. Na de koffie halen we het anker op en vertrekken naar Tobago.

 

Zondag 25 februari 2018 08.15uur

Pos. 06˚00,160’N, 055˚ 13,006’W

Door: Sanne

Tot ziens Suriname! Met gemengde gevoelens hebben we om 07.00uur lokale tijd ons anker opgehaald. Rik roept de MAS (Maritieme Autoriteit Suriname) op via de marifoon om te melden dat we het land gaan verlaten.

We hebben hier veel nieuwe vrienden gemaakt en mooie avonturen beleefd. Hoewel ik best nog wat langer had willen blijven verlang ik ook wel weer naar iets nieuws. De gedachte aan mooie witte stranden en helder blauw water tovert een glimlach op mijn gezicht.

Maar voordat het zover is moeten er een paar dagen gezeild worden. Voor het eerst sinds lange tijd weer met z’n tweetjes. Best wel spannend maar tegelijk ook heel fijn. Even samen in ons eigen wereldje op het water.

De eerste regenbui hebben we al gehad en de motor staat nog bij maar we genieten er allebei van om weer onderweg te zijn.

Via de satellietverbinding haal ik een vers weerberichtje binnen en de voorspellingen voor de komende dagen zien er goed uit. Op naar Tobago!

 

Zondag 25 februari 2018 18.30uur

Pos. 06˚54,692N. 056˚04,469’W

Door: Sanne

De zon gaat langzaam onder en we maken ons klaar voor de eerste nacht. Met een gemiddelde van maarliefst 7 knopen hebben we al ruim 80 mijl afgelegd. Het is een prima eerste dagje geweest en ons normale wachtsysteem gaat zo in. De vooraf bestelde maaltijden bij de warung (eenvoudig restaurantje) in Domburg blijken een goed idee geweest te zijn. We hebben lekker gesmikkeld van een portie bami met kip en kousenband. Van de tien loempia’s zijn er nog maar twee over na de eerste dag. De eerste heeft na het ophalen van de bestelling de koelkast aan boord nog niet eens gehaald. Die was namelijk volgens Rik “uit het bakje gevallen”. We weten natuurlijk allemaal wat er daadwerkelijk gebeurd is.

We varen nog steeds met vier boten bij elkaar in de buurt. De Summerwind en de White Mustang hebben we nog kunnen spreken via de marifoon maar ik vind het jammer dat ik Carla en Hans van de Linde niet meer heb kunnen bereiken.

Verder is het heel erg warm geweest vandaag en ik merk dat mijn gezicht zelfs een beetje verbrand is door de felle zon. Nu begint het wat af te koelen en ik ga nog even bij Rik zitten voordat het donker wordt.

 

Maandag 26 februari 2018 12.00uur

Pos. 08˚32,804’N, 057˚29,871W

Door: Sanne

De eerste nacht is prima verlopen en we gaan nog steeds als een speer. Over een paar uurtjes verwachten we al op de helft te zijn! Doordat we aan de wind zeilen ligt de boot continu schuin en dus rollen we niet zoals tijdens de oversteek naar Suriname.

De spullen in de kastjes blijven netjes aan een kant liggen en schuiven niet alle kanten op wat altijd veel lawaai maakt. Dit bevordert de nachtrust aanzienlijk. We hebben niet eens de moeite gedaan om een slingerkooi te maken en gaan gewoon aan de lage kant op de bank liggen.

Voor vertrek was ik een beetje bang voor zeeziekte door de verhalen van vrienden die een paar weken eerder dezelfde trip gemaakt hebben. Gelukkig valt het tot nu toe allemaal heel erg mee en voelen we ons allebei prima. Het is heerlijk warm en het water begint van bruin/groen naar blauw te verkleuren.

Vannacht zullen we de kust van Venezuela passeren, wat wel een beetje spannend is omdat het er op dit moment erg onrustig is en afgeraden wordt om dit land te bezoeken. We nemen onze maatregelen en zetten de AIS transponder uit. Daardoor kunnen wij de andere schepen wel zien maar zij ons niet. Ook zetten we onze navigatieverlichting uit zodat we zo onzichtbaar mogelijk deze kust passeren.

 

Dinsdag 27 februari 2018 13.30uur

Pos. 10˚44,447’N, 059˚16,058’W

Door: Rik

De tweede nacht is eveneens goed verlopen. Ik vind het zelfs genieten! Zeeziekte speelt voor ons beiden gelukkig geen rol. We eten voor de zoveelste keer nasi maar het blijft lekker en gemakkelijk.

’s Nachts is een t-shirt voldoende hoewel er af en toe een plens water overkomt dus de luiken moeten gesloten blijven wat ervoor zorgt dat het binnen benauwd is en blijft.

We hebben alleen nog radio contact met de White Mustang, de andere boten kunnen we niet meer bereiken en we hebben ze ook alle drie niet meer in zicht.

 

Woensdag 28 februari 2018 07.00uur (Tobago tijd!)

Pos. 11˚19,697N, 060˚33,073’W

Door: Sanne

 

Aankomst Tobago.

Weer een grens verlegd en weer een mijlpaal bereikt. We zijn in de Carieb! De tocht van Suriname naar Tobago ging snel en comfortabel. Een tocht uit het boekje kunnen we wel stellen.