Loading

Bay of Islands Marina, Opua, 3 t/m 14 november 2021

Image

Bay of Islands Marina, Opua, 3 t/m 14 november 2021

De uitslag van de pcr tests is negatief en we worden nadat onze paspoorten gestempeld zijn vrijgelaten van het quarantainedock. Na de heftige oversteek vanuit Fiji gunnen we onszelf een paar dagen rust in de haven van Opua en zetten de eerste stappen op Nieuw-Zeelandse bodem.

Het valt ons direct op dat dit land uniek is. Het is een vreemde combinatie van tropisch en Polynesisch gemixt met Europese invloeden. De geur van de planten en bloemen die we nog niet eerder gezien hebben valt me direct op en ik hoor de kenmerkende roep van de Tui vogel die vlak naast ons in een boom zit. Maar ook zien we bijvoorbeeld eenden en dennenbomen die ons doen denken aan thuis.

Het is lang geleden dat we in een echt westers land zijn geweest en we kijken onze ogen uit in de watersportzaken bij de haven van Opua waar alles overvloedig te koop is. We komen onze Nederlandse vrienden Laurens en Kitty van zeilboot Tiago weer tegen en proosten op het weerzien in de jachtclub. We zagen ze een half jaar geleden voor het laatst op het eiland Raiatea in Frans-Polynesië. Ze zijn al een half jaar in Nieuw-Zeeland en hebben hier een auto gekocht. Samen rijden we naar de supermarkt waar onze ogen zowat uit hun kassen rollen. De hoeveelheid producten die we al zo lang niet meer gezien hebben is overweldigend en er blijft ons dan ook van alles aan de vingers plakken. De kledingstijl van de Kiwi's in een ander ding dat ons opvalt. De laatste mode doet er hier niet zo toe, kleding moet vooral praktisch zijn en rubberlaarzen zijn blijkbaar de trend.

Een landingsbiertje in de jachtclub van Opua

Bijzondere kledingkeuze van deze vrouw om naar de supermarkt te gaan. Rik vond het de moeite waard om er een foto van te maken.

Op de terugweg maken we nog een mooie wandeling en zien onze eerste Kauri boom. Deze reuzen zijn een soort gigantische coniferen of pijnbomen die tientallen meters hoog kunnen worden en pas na zo'n achthonderd jaar volgroeid zijn. De Maori en Europeanen hebben de meeste bomen gekapt voor diverse doeleinden en ten behoeve van de scheepsbouw waardoor uitgestrekte oeroude bossen verloren zijn gegaan. Gelukkig zijn er een aantal bewaard gebleven en worden deze nu beschermd.

Eenmaal terug in de haven maken we kennis met de gastvrijheid van de Kiwi's. We liggen naast een vissersboot die charters in de baai verzorgt en maken kennis met schipper Dave die ons een aantal heerlijke visfilets cadeau doet. Een paar dagen later nodigt hij ons uit voor een barbecue bij hem thuis.

Dave toont Rik zijn indrukwekkende collectie vishengels

Onze eerste bbq in Nieuw Zeeland!

Vanuit Opua maken we nog een mooie lange wandeling naar Russel en Paihia voordat het weervenster ons een mooie mogelijkheid biedt om verder zuid richting de stad Whangarei te varen. Het is voor ons gevoel nog best aan de frisse kant. Het is immers net lente in Nieuw-Zeeland. Maar de kiwi's liggen gewoon in zwemkledij op het strand en plonsen vrolijk het koude water in. Ze lijken wel gemaakt van antivries!

Ook de kinderen lijkt de kou niet te deren. Of zijn wij misschien te zeer gewend geraakt aan tropische temperaturen?

Overal zijn van deze prachtige boardwalks

Met de veerpont steken we over naar het plaatsje Okiato, New Zealand's first capital

In het gebied komen kiwi vogels voor maar we zien de schuwe nachtdieren helaas niet tijdens onze wandeling

Een van de vele groene heuvel met daarop prachtige vrijstaande huizen

Het dorpje Russel gezien vanaf het voetveer dat tussen Russel en Paihia vaart

Al voor vertrek uit Nederland droomden we van een roadtrip door Nieuw-Zeeland, mochten we ooit zo ver komen. En nu zijn we er na ruim vier en een half jaar toch echt! We doen wat onderzoek met betrekking tot de plek waar we Incentive met een goed gevoel achter kunnen laten en informeren naar de mogelijkheden om onderhoud te plegen als we weer terug zijn. Onze keuze valt uiteindelijk op Town Basin Marina in Whangarei. Hier kunnen we de boot “tussen de palen” achterlaten op een beschutte plek een flink stuk de Hatea River op. Er staan letterlijk houten palen aan de zijkant van de rivier waar we met een lijn naar voren en een lijn naar achteren tussen twee palen in komen te liggen.

De meest gebruikelijke (en goedkoopste) manier om veel van Nieuw-Zeeland te zien is per campervan. MPV's, kleine en grote bussen worden bij de vleet omgebouwd tot zogeheten “self contained” campervans. Er is een levendige tweedehands markt voor deze busjes en we oriënteren ons op het toekomstige vervoersmiddel en de route. Vooral keuzes maken is erg moeilijk omdat er gewoonweg zo veel moois te zien is.

Maar we beginnen bij het begin. Eerst zorgen we ervoor dat Incentive een veilig plekje krijgt voor de komende maanden.

 

De Nieuw-Zeeland-Planning in grote lijnen:

November 2021: naar Whangarei en voorbereiding op Roadtrip

December 2021: Roadtrip

Januari 2022: Roadtrip

Februari 2022: Onderhoud Incentive

Maart 2022: Onderhoud Incentive

April 2022: Terug naar de Bay of Islands en voorbereiding op vertrek naar Australië

Mei 2022: Oversteek naar Australië