Loading

Komo, Lau Group 25 t/m 27 juli 2021

Image

Komo, Lau Group 25 t/m 27 juli 2021

Al motorzeilend leggen we de afstand van Yagasa naar het eiland Komo af samen met catamaran Hoodoo en zeilboot Ventana. Het water is kalm, er is heel weinig wind en het is heel erg warm. Onderweg laten we de watermaker draaien en genieten van de rust om ons heen.

De pas door het rif is dit keer een makkie en de ankerplek is er eentje als uit een boekje. Lange witte zandstranden met palmbomen en wat heuvels op de achtergrond in een kalme blauwe lagune.

Speervissen en snorkelen in de lagoon is fantastisch. Het koraal is prachtig van kleur en ziet er gezond uit. Het enorme rif zit vol leven en we zien onder andere schildpadden, spotted eagle rays en diverse soorten haaien. De haaien zijn totaal niet bang en worden me op een gegeven moment toch iets te nieuwsgierig. Ik draai me om en zwem terug naar Rik. Zonder dat ik het merk wordt ik achtervolgd. Rik gebaart dat ik me om moet draaien en ik zie vlak achter me een haai. Het is geen gevaarlijke situatie maar ik vind het toch een beetje te spannend worden en klim snel in het bijbootje terwijl de rest verder zwemt en met de speergun een paar visjes probeert te schieten. 's Avonds wordt restaurant Incentive geopend en eten we met z'n allen viscurry en lobster.

Ook hier zijn de covid regels een beetje merkwaardig. Dit keer worden de mannen verzocht om naar het dorp te gaan voor de Sevusevu ceremonie en de vrouwen blijven thuis. In verband met Covid wordt er maar 1 persoon per boot toegestaan in het dorp.

Daar komen de mannen erachter dat er geen bevoorradingsschip meer geweest is omdat er covid gevallen onder de crew zijn ontdekt en het hele schip in quarantaine zit. Verder horen we dat vorige week nog een zeilboot het eiland heeft bezocht maar dat er daarvoor een heel jaar geen enkele zeiler is geweest.

 

Enkele foto's van Komo Village

 

 

De gevlochten matten op de grond worden hier met de hand geweven van de langwerpige bladeren die je ziet liggen.

 

Onze gastheer op Komo 

Aangezien we binnen een paar dagen terug naar Savusavu gaan waar we gemakkelijk kunnen bevoorraden, verzamelen we het restant van onze voorraad suiker, rijst, zeep, schriften, pennen en kleding en geven het af aan de man die ons op het strand al op staat te wachten. De mensen zijn overal erg blij mee en als dank krijgen we groeten en fruit zoals bananen, paksoi, pompoen en papaya en worden er een kokosnoten uit de boom gehaald en opengemaakt om de dorst te lessen.

 

 

De meisjes zijn blij met pennen, kleurstiften en schriften

 

Als dank voor de spullen worden manden groenten en fruit aangeboden terwijl we genieten van een kokosnoot op het strand

Na een maand off the grid wordt het echt tijd om koers te zetten naar Savusavu. Met wat hardere wind uit het noorden op komst dwingt ook moeder natuur ons om weer verder te trekken.