Loading

Colijnsplaat 18-07-2017

Engels jacht in nood

Image

Colijnsplaat 18-07-2017

Rond negen uur ’s ochtends vertrekken we uit Scheveningen. We proberen vandaag om een behoorlijk stuk richting het zuiden te komen omdat de weersvoorspelling voor vandaag nog gunstig is. Vanaf morgen gaat het harder waaien en worden er flinke buien verwacht. We hebben een behoorlijk stuk kunnen zeilen maar af en toe moest helaas toch weer even de motor bij. Uiteindelijk besluiten we bij de bij de Roompot naar binnen te varen.

Halverwege de aanloopgeul Oude Roompot zien we buiten de geul een Engels jacht zonder zeilen een beetje vreemd op de golven liggen. Het lijkt erop dat dit jacht in de problemen zit en we twijfelen of we ze via de marifoon op moeten roepen om te vragen of alles in orde is. Omdat ze AIS hebben en dus zelf om hulp kunnen vragen, en we mensen over het dek zien lopen en er geen paniek aan boord lijkt, wachten we nog even af. Enkele minuten later blijken onze zorgen toch terecht. Er volgt een Mayday oproep van het Engelse jacht op het noodkanaal. Ze zijn buiten de geul terecht gekomen en aan de grond gelopen. De kustwacht reageert direct en even later zien we de reddingsboot van de KNRM uitrukken. Ondanks dat de hulp voor deze mensen op tijd kwam zal de schade aan hun schip waarschijnlijk niet gering zijn. Door dit incident slaat aan boord van de Incentive ook een beetje de twijfel toe. Er varen een heel aantal boten, die blijkbaar bekend zijn in de omgeving, buiten de vaargeul. Dit maakt ons wat onzeker over onze eigen koers. We kijken allebei op de kaart en we varen netjes in de geul. Snel daarna is de rust aan boord wedergekeerd.

Eenmaal door de Roompotsluis varen we naar Colijnsplaat. Een leuke verenigingshaven met prima voorzieningen. We hadden ook naar de Roompot Marina met vakantiepark en binnenzwembad kunnen gaan, maar we hebben niet zo’n behoefte aan al die drukte.

Bij de haven van Colijnsplaat ligt een hengelsportzaak waar we ’s morgens onze visuitrusting upgraden. Met wat zwaarder materiaal en grotere haken hopen we in de toekomst eens wat anders te kunnen vangen dan alleen makrelen. Of dit daadwerkelijk gaat lukken is natuurlijk maar de vraag…