Loading

Port Washington 30 juni t/m 2 september 2019

Bezoek aan NYC en voor een paar weekjes terug in Nederland

Image

Port Washington 30 juni t/m 2 september 2019

Zeilers zijn over het algemeen hele sociale wezens. We komen graag bij elkaar over de vloer, of misschien over het dek in dit geval, om allerhande zaken te bespreken en informatie uit te wisselen. Via deze weg krijgen we te horen dat het plaatsje Port Washington een gunstige plek is om te verblijven en New York te ontdekken.

 

In New York zelf zijn natuurlijk ook havens maar die zijn heel duur en de ankerplekken vaak onrustig. Port Washington ligt aan de Manhasset Bay met een grote rustige ankerplek. Met de Long Island Railroad (LIRR) sta je binnen een half uurtje in hartje Manhattan en kunnen we lekker de toerist uithangen.

De LIRR gaat het laatste stuk van de rit onder de grond en stopt bij het grote Penn Station. Dan heb je het idee dat je door een heel groot metrostation loopt, wat het natuurlijk ook gewoon is, maar als je dan het station uitloopt en de stad voor de eerste keer aanschouwt besef je je pas echt dat je in hartje New York staat.

 

Als een echte toerist heb ik een lijstje van bezienswaardigheden samengesteld en we starten bij de Public Library.

Hoe groot is de kans dat je zonder het van tevoren afgesproken te hebben een bekende tegen het lijf loopt in New York? We zijn pas een uurtje in de stad en lopen per uitzonderlijk toeval bij de uitgang van de Public Library Sander tegen het lijf. Rik wist dat hij met zijn vrouw en nichtje in New York was maar we hadden nog geen plek en tijd afgesproken om elkaar te ontmoeten. Des te leuker natuurlijk om elkaar op deze manier tegen te komen.

We maken er samen een mooie dag van waarbij we na het nuttigen van een drankje de high line lopen. De high line is hoogliggend stadspark dat gebouwd is op een ongebruikt geraakte goederenspoorlijn van de New York Central Railroad.

 

Kunstwerk op de route van de high line

 

Als de avond valt lopen we over het beroemde Times Square en sluiten de dag samen af met een etentje op een rooftop terrace.

 

New York is te groot om in één dag te bekijken dus we plannen tussen de bootklussen regelmatig een toeristisch dagje in.

 

 

Central park

 

Trump tower

 

 

Het Metropolitan museum

We zijn normaal niet zo van de musea maar het metropolitan is toch echt wel een aanrader. Het is erg groot en divers dus er is voor iedereen wel iets interessants te zien. Zelfs Rik houdt het hier een aantal uren vol.

Wanneer een dame voor ons al bellend naar een vaas staat te kijken en Rik de omerking maakt dat ze vast haar oma aan het bellen is omdat ze haar verloren vaas gevonden heeft weet ik dat het tijd is om te gaan.

 

Misschien wel het indrukwekkendste moment dat we in New York beleven; het zien van het 9/11 memorial

 

One World trade center, de Freedom tower

 

 

Grand Central Station

 

Met de metro verplaats je je gemakkelijk door de hele stad

 

Brooklyn Bridge

 

Chinatown

 

 

Biertjes drinken op Bleeker Street

 

 

Met een slokje op sushi eten in de Long Island Railroad op de terugweg naar Port Washington

 

Het wordt langzaam tijd om een vlucht te boeken want we gaan een maand op bezoek in Nederland! Het oorspronkelijke plan was om terug te zeilen naar Chesapeake Bay en van daaruit via Washington DC naar huis te vliegen. Dit leek de goedkoopste optie qua kosten voor de vlucht in combinatie met de kosten voor het achterlaten van de boot en transport naar de luchthaven.

Na navraag gedaan te hebben bij verschillende havens in Port Washington die stuk voor stuk peperduur zijn, komen we per toeval uit bij Manhasset Bay Shipyard. We blijken hier voor een acceptabele prijs uit het het water te kunnen, JFK airport ligt op een half uurtje rijden en een rechtstreekse vlucht naar schiphol is ook zeer aantrekkelijk geprijsd.

Eigenlijk komt dit veel beter uit, hebben we wat meer tijd in New York en hoeven we ons niet te haasten om op een bepaalde plek te komen van waaruit we naar Nederland kunnen.

 

Manhasset Bay Yacht Club

 

Als de vluchten geboekt zijn komen bij mij ook de tranen. Ik heb opeens enorme heimwee en wil het liefst morgen al naar huis. Ik mis familie en vrienden ontzettend en kan niet wachten om te vertrekken. Gelukkig is er genoeg te doen aan boord wat zorgt voor afleiding en de heimwee maakt plaats voor enthousiasme en blijdschap met de reis naar Nederland in het vooruitzicht.

 

Voordat we kunnen gaan moet er nog even een hoelahoep wedstrijd gewonnen worden in de lokale bar.

 

Al snel is het moment daar dat we uit het water kunnen.

 

Een echte luxe marina moet je je er niet bij voorstellen. We staan gewoon in het zand, er staat een dixie op het terrein en een kraan met waterslang dient als douche maar het volstaat.

 

Nog even wassen voordat we in het vliegtuig stappen

 

Het is nog even spannend wanneer er net voor vertrek vlakbij dikke zwarte rookpluimen de lucht in gaan. Het blijkt een woningbrand te zijn maar deze is gelukkig snel onder controle.

 

Onderweg naar Nederland!

 

 

Door de moderne douane op Schiphol, dat is zo gepiept!

 

Het is heerlijk om weer even in Nederland te zijn en familie en vrienden te bezoeken. We worden ontzettend verwend met allerlei feestjes, etentjes en barbecues.

Regelmatig stap ik op de fiets of wandel naar vrienden in de buurt, heerlijk!

 

We genieten van een heerlijke feestavond met natuurlijk bbq-meister Niels!

 

 

Het was zo gezellig dat we vergeten zijn om veel foto’s te maken! We werden zelfs verrast met een optreden van niemand minder dan Robert Sand die helemaal van Rotterdam naar Kessel was afgereisd.

 

En het bleef nog lang gezellig! (het feest duurde uiteindelijke zo’n twee en een halve dag!)

 

Lekker mosselen eten in Yrseke met de ouders van Rik

 

Fantastisch avondje uit met de dames!

 

Een heel gezellig etentje met Ron

 

Toch is het ook weer even wennen om in een huis te wonen, in Nederland te zijn en even een soort van terug te gaan naar het leven voordat we met ons bootje vertrokken.

 

 

Aangezien we in Nederland zijn maken we ook gebruik van de praktische gemakken en gaan naar de tandarts, dokter en regelen allerlei spulletjes voor de boot.

 

Met grote dank aan de technische vaardigheden van Peter Vanlier worden de problemen met onze lekkende warmtewisselaar nu definitief verholpen

 

 

Vier weken vliegen voorbij en opeens is het moment alweer daar dat we terug gaan naar ons leven op het water. Het afscheid valt me zwaar maar tegenlijkertijd kijk ik er ook heel erg naar uit om weer terug aan boord te zijn.

Rik zijn ouders brengen ons naar het treinstation en zodra de deurtjes van de wagon dichtgaan moet ik toch weer wat traantjes wegvegen.

 

De reis verloopt voorspoedig maar de aankomst op JFK airport in New York is een drama. De douaneprocedure duurt een eeuwigheid en het is al donker voordat we buiten staan. Na een hoop gedoe om een taxi te regelen en een ritje van een half uur staan we met onze koffers weer naast onze Incentive.

We hebben nog niets gegeten en ik ben doodmoe. De tranen komen weer tevoorschijn en ik wil terug naar Nederland.

Rik tilt de koffers aan boord en sluit de stroom aan. Door de opgelopen vertraging hebben we geen boodschappen meer kunnen doen en Rik stelt voor om een rondje te lopen en te kijken of de broodjeszaak nog open is.

We blijken net op tijd te zijn en nemen plaats aan een tafeltje bij het raam.

Halverwege mijn broodje wordt er op het raam geklopt en kijk ik Hans en Carla van zeilboot Linde recht in de ogen.

Het is een fantastisch weerzien en we kletsen honderduit waardoor de heimwee wat naar de achtergrond verdwijnt.

 

In de dagen die volgen wordt er geklust, gaat Incentive terug in het water, hebben we een gezellige tijd met Hans en Carla en maken ons na twee maanden klaar voor het vertrek uit Port Washington.

 

Installatie van de Monitor windvaanstuurinrichting die we tweedehands gekocht hebben

Binnen één dag is alles gemonteerd en klaar voor een praktijktest

Dit vertrek gaat wat sneller dan verwacht door orkaan Dorian die langs de Amerikaanse oostkust omhoog raast. Het is moeilijk te voorspellen hoeveel invloed het zal hebben op het weer in Port Washington maar we nemen het zekere voor het onzekere en besluiten daarom een stuk de Hudson rivier op te varen.