Loading

The Exuma’s 5 december 2019 t/m 3 januari 2020

Image

The Exuma’s 5 december 2019 t/m 3 januari 2020

Eindelijk is het zo ver en kunnen we vriendin Emillie ophalen op het vliegveld van Nassau. We nemen de bus en worden een beetje vreemd aangekeken gezien de doorsnee toerist zich alleen met een taxi van A naar B verplaatst. We lunchen op de parkeerplaats van het vliegveld bij de gaarkeuken voor de taxichauffeurs waar ons gewezen wordt op een gat in het hek waardoor we niet om hoeven te lopen naar de aankomsthal.

Samen met Emillie reizen we terug met de bus en genieten niet veel later van een koud welkomstpilsje aan de bar. Het aankomstfeestje gaat verder aan boord en duurt tot in de kleine uurtjes waarbij Rik op een gegeven moment overboord dondert wanneer hij staat te plassen en vergeten is dat het poortje in de zeereling open is. Hilarisch natuurlijk wanneer hij even later helemaal doorweekt weer in de kuip staat.

Harde wind houdt ons nog een paar dagen vast in Nassau dus we nemen Emillie mee naar het Atlantis resort en chillen een dagje bij het zwembad.

 

Maar dan kunnen we terug naar het paradijs en steken opnieuw de Yellow Bank over naar Allen’s Cay. Het anker ligt nog niet goed en wel in het zand of we liggen met z’n allen al in het kristalheldere water en gaan met de dinghy naar een mooie snorkelplek.

 

 

Bij de sundowner op het strand maken we toch weer wat mee. Een peperdure speedboot genaamd de Foxxy Express (die zijn naam eer aandoet) met aan boord, schipper, mannelijke gast en 3 schaars geklede dames legt aan op het strand. En wij zitten er dus naast met ons rubberbootje, kampvuurtje en blikje bier.

Natuurlijk moet er een praatje gemaakt worden en er wordt ons zowaar een biertje aangeboden. Tijdens het gesprek verdwijnt de mannelijke gast met één van de dames benedendeks om na een kwartiertje, waarin we af en toe verdachte geluiden hoorden, weer terug te keren. De speedboot vertrekt waarmee de rust wederkeert en wij het strand weer voor ons alleen hebben.

 

We varen verder naar Shroud Cay waar we met de dinghy op verkenningstocht gaan door een zogeheten dinghy-pass en zien enorme golven aan de windward kant van het eiland waar we uiteindelijk terecht komen. Op de terugweg maken we een stop bij een strandje in een rustige lagune waar de roggen om ons heen zwemmen.

Grote golven aan de windward kant van het eiland

 

Helaas draait de wind waardoor de ankerplaats erg rollerig en oncomfortabel wordt. Onze ervaring met de ankerplekken op de Exuma’s is dat het af en toe best wel een puzzel is om een goede plek te vinden in verband met diepte, wind, getij en stroming. Omdat de wind zo variabel is in de tijd dat wij er verblijven kan een veilige ankerplek in een paar uur tijd veranderen in een verraderlijk lagerwal dus het blijft opletten.

 

We verplaatsen naar Normans Cay waar we snorkelen bij het wrak van een vliegtuig wat ooit gebruikt is bij drugssmokkel. De visjes zijn duidelijk gewend om gevoerd te worden hier en daardoor behoorlijk brutaal. Na de middag snorkelsessie genieten we van een prachtige zonsondergang op een klein eilandje wat we “Paradise Island” dopen.

Ons Paradise Island

 

Lekker genieten op het strand

 

Vanuit Normans Cay gaan we naar Warderick Wells wat in het National Park ligt. Het is een erg nauwe geul waar we een mooring moeten pakken. Buiten de geul wordt het binnen een paar meter heel ondiep dus ankeren kan hier niet. Op een gegeven moment zien we een man twee meter achter zijn boot tot aan zijn middel in het water staan, een heel grappig gezicht! Warderick Wells is prachtig en de Nurse Sharks zwemmen rondom de boot.

Ook blijken we een aantal nieuwe huisdieren te hebben. Een familie remora’s heeft zich aan de buik van Incentive vastgemaakt. Deze bijzondere vissen hebben namelijk een hechtschijf boven op hun kop waarmee ze zich vasthechten aan walvisachtigen, dolfijnen, haaien en in dit geval dus aan een Nederlandse zeilboot. De vissen maken handig gebruik van de voortbeweging van hun gastheer door mee te liften waardoor ze energie kunnen sparen en tevens bescherming genieten. In ruil daarvoor vrijwaren ze hun gastheer van parasieten.

We maken een mooie wandeling waarbij we op sommige plekken door het water moeten om uiteindelijk op het hoogste punt aan te komen en te genieten van het adembenemende uitzicht.

Aan der kleur van het water is goed te zien hoe smal de geul is

 

Nurse shark en rechtsonder een remora vlak naast de boot

 

Rudy probeert vrienden te maken

 

We gaan met de dinghy naar de kant voor een wandeling

 

Wandeling Warderick Wells

 

 

Aangekomen op de top maken we volgens de traditie een bordje van drijfhout met onze namen erop terwijl we in de verte Incentive zien liggen in het prachtige blauwe water

 

Staniel Cay wordt de laatste stop samen met Emillie. Rondom Staniel Cay zijn verschillende ankerplekken en verschillende bezienswaardigheden. We beginnen bij de “Thunderball Grotto” vernoemd naar de gelijknamige James Bond film waarvan scenes hier zijn opgenomen. We leggen de dinghy voor anker en moeten even zoeken naar de ingang. Bij laagwater hoeven we niet te duiken voor we naar binnen kunnen en hebben we weinig last van stroming. Het is fantastsich snorkelen en eenmaal binnen in de grot die van boven open is kijken we onze ogen uit. Er zijn verschillende openingen zowel boven als onder water waardoor je van binnen naar buiten kunt.

Foto van de acteurs uit de James Bond film in de lokale bar

 

De wind draait waardoor we genoodzaakt zijn om naar de volgende ankerplek te gaan. Hier bevindt zich het populaire Pig Beach. Natuurlijk is het leuk om met de varkens te zwemmen maar het is ook wel echt een toeristische attractie. Iedere dag varen de toeristenboten af en aan waarbij iedere keer hetzelfde ritueel wordt uitgevoerd. De varkens worden gelokt met brood, er worden foto’s gemaakt en de boot vertrekt weer. Op een gegeven moment zien we een dame in bikini naast een varken heel erg haar best doen om een mooie selfie te maken maar ze ziet niet dat het beest staat te poepen en dat er zich een bruine vlek in het water begint te vormen. Wanneer ze het in de gaten krijgt liggen wij natuurlijk dubbel van het lachen. Dat zal vast een bijzondere foto zijn geworden!

Rik heeft wat fruit meegenomen in de dinghy om de varkens te voeren maar hoeft het zakje niet eens uit te pakken. We hebben al een gigantisch varken van een paar honderd kilo half in de dinghy zitten met een rennende Rik met zak fruit in zijn hand als gevolg; lesje geleerd.

De drie biggetjes

 

Dit varken (de linkse) zat dus een half uur voor deze foto genomen is bij ons in de dinghy!

 

 

 

In de baai is het prachtig snorkelen met de grootste roggen die we ooit gezien hebben en genieten van de laatste paar dagen dat Emillie bij ons aan boord is.

Vanuit Staniel Cay gaat Emillie met een klein vliegtuigje terug naar Nassau van waaruit ze terug vliegt naar Nederland om kerst en Nieuwjaar te vieren met haar gezin.

 

 

Wij maken de laatste stop op de Bahama’s op Great Exuma waar we de feestdagen doorbrengen met Rudy van de Sea Ya en Herbert en Tineke van de Zahree. We genieten nog even van het helderste water, de witste stranden en de prachtige onderwaterwereld en sluiten dit avontuur af met een prachtig nieuwjaarsfeest met een groot kampvuur op het strand.

 

Kerstmis op de Bahama’s!

 

Fijne Feestdagen!

 

Nieuwjaarsavond op het strand

 

We waren graag nog even gebleven voor de Junkanoo (het lokale carnaval) maar een mooi weergat om over te steken naar Jamaica en voorspelde harde wind voor de dagen daarna doen ons besluiten om het anker op te halen en wederom het ruime sop te kiezen op weg naar een nieuwe bestemming; Jamaica!