Loading

Nananu-I-Thake 22 en 23 augustus 2021

Image

Nananu-I-Thake 22 en 23 augustus 2021

Bij eerste daglicht zitten we allebei al buiten te wachten. Na de motorproblemen die we gisteren geconstateerd hebben is het best wel spannend om door de pas (opening in het rif) van het eiland Makogai naar buiten te varen terwijl we wellicht de motor niet kunnen gebruiken. Hier kunnen we de problemen niet oplossen dus er zit weinig anders op. We zetten het grootzeil voordat we het anker ophalen en starten dan de motor. We houden de temperatuur nauwlettend in de gaten en halen het anker op. We motorzeilen de baai uit met zeilboot Shenemere (USA) vlak achter ons. Eenmaal buiten het rif zetten we de motor uit en peilen de olie. Er lijkt geen olie meer verloren te zijn geraakt en de motor wordt ook niet te warm.

Het wordt een prachtige en snelle zeildag. In het Vatu-I-Ra kanaal tussen de eilanden Viti Levu en Vanua Levu zijn bijna geen golven maar waait het wel stevig. Door de vorm en ligging ontstaat er een trechtereffect waardoor de wind versnelt en het dus vaak harder waait.

Dit trechtereffect helpt ons mee tot op het moment dat we de smalle Nananu passage in het rif van Viti Levu door moeten. We hebben de wind, die op dat moment met 25 knopen waait, pal tegen en moeten onze motor dus veel harder laten werken dan we zouden willen. Rik staat aan het stuurwiel terwijl ik in de kajuitingang zit en de motortemperatuur in de gaten houdt op een klein metertje dat op het motorluik ligt. De laptop staat naast me waarop we de satellietbeelden in de gaten houden en kunnen zien waar zich de riffen om ons heen bevinden.

Na twee uur ploeteren komen we veilig en wel aan op de ankerplek en we zijn blij dat we de motor uit kunnen zetten. Gelukkig is alles goed gegaan en we zijn weer een stukje dichter bij de plek waar de reparaties uitgevoerd kunnen worden. We kunnen tot Denarau binnen het rif in ondiep water varen en kunnen in geval van nood dus op veel plekken ankeren.

We bedanken Shenemere voor hun hulp en zwaaien ze de volgende dag uit wanneer ze naar de Yasawa's vertrekken. Wij blijven nog een dagje liggen en wachten een dagje op catamaran Hoodoo (USA) die ons zal vergezellen op het laatste stukje richting Denarau. Al motorzeilend bereiken we het Vatia resort waar we de nacht doorbrengen vanwaar we de volgende dag de laatste mijlen afleggen en veilig en wel in de haven van Denarau aankomen.