Loading

Port Antonio 9 t/m 20 januari 2020

Image

Port Antonio 9 t/m 20 januari 2020

Bij Jamaica denk je natuurlijk meteen aan Ya man!, Bob Marley, Rasta en Reggae maar misschien niet meteen aan prachtige natuur. Wanneer we in de ochtend de baai binnen varen zijn we dan ook aangenaam verrast door de tropische kleuren groen die we om ons heen zien. In de haven ligt ook zeilboot Linde en het weerzien is zoals vanouds erg gezellig.

 

Buiten het haventerrein worden we meteen geconfronteerd met het Jamaicaanse leven op straat. “My friend!” of “Hey Captain!” wordt ons van links en rechts toegeroepen en we krijgen van allerlei koopwaar aangeboden van zelf gekopieerde cd’s tot bananen, citroengras en natuurlijk ganja (wiet). Na een rondje over de markt halen we een typisch Jamaicaanse Jerk Chicken en keren terug naar de boot.

Werkelijk overal hangen, zitten of liggen mensen op straat

 

Dit soort kleine verkoopkarretjes zie je op iedere hoek van de straat

 

De Jamaicanen maken zich niet snel druk, dit kan prima zo…

 

Jamaica is weer een hele belevenis en misschien zelfs wat overweldigend als je de eerste keer door Port Antonio loopt. Het is op plaatsen nogal een bende en je moet even wennen aan alle mensen die je aanspreken maar na twee dagen hebben we in de gaten hoe het werkt en hebben we onze draai gevonden.

De versmarkt is werkelijk fantastisch en we proberen allerlei lokale lekkernijen waaronder Ackee, een vrucht die gekookt wordt en misschien nog het meeste weg heeft van gebakken ei.

 

De markt

 

 

De slager met het allerbeste verse vlees. Zo’n goede kwaliteit hebben we lange tijd niet gezien.

 

Deze man staat zijn lunch te nuttigen bij de slager. Stel je eens voor hoe gek dat uit zou zien als je dat in Nederland zou doen!

 

 

Het altijd vrolijke (en ietwat opdringerige) bananenvrouwtje

 

Hans in gesprek met Dwayne die altijd om iets komt vragen als je de stad in loopt.

 

We willen graag wat meer van het eiland zien en besluiten samen met Hans en Carla van de Linde een auto te huren en een roadtrip te maken.

De Blue Lagoon bekend uit de film is toeristisch en stelt niet veel voor. De Reach Falls daarentegen zijn fantastisch! We krijgen de tip om de “local tour” te doen in plaats van de “government tour”en dat blijkt een goede keuze.

In de verte zie je de Blue Lagoon. Dichterbij komen we niet want dat kan alleen met een toeristenboot

 

De keuken van het Jerk restaurant waar we stoppen voor de lunch

 

Het uitzicht onderweg naar de Reach Falls

 

 

Reach Falls

Via een zandpad komen we aan het water en lopen, zwemmen en klimmen omhoog naar de waterval. Op de terugweg springen we een aantal keren van de rotsen in de verschillende poelen met water.

Hans, Carla en Sanne in een van de vele waterpoelen bij de Reach Falls

 

 

We rijden verder naar Mokko waar we twee dagen op zijn rastafarm door zullen brengen. De recensies zeiden al dat het erg basic en niet voor iedereen geschikt was maar wel een bijzondere ervaring. Daar was niks over gelogen, Ya man!.

Mokko, een echte rasta!

 

Mokko is een echte rasta met enorme dreadlocks, stoned van de vroege morgen tot de late avond en daardoor soms totaal onverstaanbaar maar verder een sympathieke vent die heel lekker ital (vegetarisch) kan koken. Onze slaapplek is een van houten platen in elkaar getimmerd hokje met een bed gemaakt van takken erin. Hans en Carla hebben een vergelijkbare kamer aan de andere kant van de plank. We hangen onze klamboe op en zakken daarbij al bijna door het bed. Na een aantal biertjes wordt het tijd om te gaan slapen maar bij iedere beweging die Rik of ik maken kraakt het bed zo hard dat we ons bescheuren van het lachen en serieus afvragen hoe lang het nog duurt voor we op de grond liggen. Hans en Carla kunnen aan de andere kant van het wandje lekker meelachen en we besluiten het matras maar op de grond te leggen en in te pakken met de klamboe om alle beestjes een beetje buiten te houden.

Mokko’s Place

 

Het huisje achterin is onze slaapplek voor de nacht.

 

Onze rasta suite waar Sanne net de klamboe opgehangen heeft

 

Uiteraard heeft Carla een roze klamboe voor in haar suite

Rik vind een wietplant die ligt te drogen op het dak en Mokko moet er heel hard om lachen!

 

Op weg naar de rivier wordt duidelijk hoe eenvoudig de huizen zijn

 

Een stuk schutting dat omgevallen is wordt gerepareerd met bamboe die uit het bos gehaald wordt

 

Mokko’s kitchen

 

Broodvruchten worden geroosterd in het vuur voor het ontbijt

 

Ontbijt van broodvrucht met ackee

 

Met Ratti (7), het neefje van Mokko, bouwen we een dam in de nabijgelegen rivier in de ochtend terwijl we wachten op Mokko die gevraagd heeft of we hem naar een begrafenis kunnen brengen en zich op dit moment mooi aan het maken is.

 

Mokko neemt alle tijd en het is al bijna middag wanneer we met een compleet in rood, geel en groen gekleede Mokko de auto in stappen. Er is nogal wat onduidelijkheid over de locatie van de begrafenis maar Mokko is stellig in de routeinformatie en stuurt ons een wel heel steile bergweg op die in the middle of nowhere lijkt uit te komen. De huurauto is met vijf personen erin nogal zwaar beladen en begint steeds luider te protesteren. De auto moet uiteindelijk aan de kant om af te koelen waarbij we grote twijfels hebben of ie het überhaupt nog gaat doen maar gek genoeg zijn we wel vlakbij de lokatie van de begrafenis.

Mokko helemaal opgedirkt voor de bergrafenis

 

Al dat haar past maar net in de auto

 

De auto mag even rusten, wij maken een mooie wandeling en spreken af om Mokko op de terugweg weer op te pikken. Wonder boven wonder komt later de motor weer tot leven en lijkt het alsof er niks aan de hand is geweest.

Prachtig uitzicht tijdens de wandeling

 

Eenmaal terug geeft Mokko ons nog een rondleiding door zijn moestuin en drinken we een biertje bij het kampvuur.

Mokko in de moestuin

 

We slapen nog een nachtje op het matras op de grond en nemen dan afscheid van Mokko.

 

Kingston rijden we voorbij maar bezoeken wel de Reggae Falls en steken via de highway dwars het eiland over naar Ocho Rios waar we samen met Hans en Carla in een echte hotelkamer verblijven en weer in een bed kunnen slapen. We lopen een rondje door de stad, eten Patties (soort deegbroodje gevuld met groenten of vlees) en drinken nog een paar biertjes in de lokale kroegjes. Na een goede nachtrust vervolgen we onze weg terug naar de boot.

Reggae Falls. Een local wijst ons wel even de weg terwijl hij zijn kommetje soep leeg eet

 

Reggae Falls

 

Under the rainbow at Reggae Falls

 

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

 

Als je de auto wil wassen dan zet je ‘m gewoon even in de rivier

 

Hotelkamer Ocho Rios

 

We maken nog een korte stop bij James Bond Beach maar dat blijkt afgesloten te zijn en we hebben geen zin om hiervoor te betalen. Na een stop in Oracabessa sluiten we de roadtrip af met een heerlijk vegetarisch etentje bij SooSoomba.

Het mooiste verkoopkarretje van Jamaica

 

De mooiste potten- en pannenwinkel van Jamaica. Uiteraard wordt er een prachtig exemplaar gescoord voor aan boord.

 

De mooiste fiets van Jamaica

 

Met het einde van deze roadtrip komt ook het einde van onze tijd in Port Antonio. We verlaten de haven en maken nog een korte tussenstop in Port Morant voordat we koers zetten naar Panama en een nieuw avontuur op de Pacific tegemoet gaan.