Loading

Plantage Frederiksdorp (1) 5 februari 2018

Commewijne en Cottica expeditie

Image

Plantage Frederiksdorp (1) 5 februari 2018

Eerste stop: plantage Frederiksdorp.

 

Nadat we vanuit Domburg vertrokken zijn kunnen we het eerste stuk tot de Jules Wijdenboschbrug zeilen, het waait best aardig en we gaan als een speer. Zodra we Paramaribo voorbij zijn moeten we stuurboord uit om de Commewijne rivier op te varen, pas dan merken we hoe hard het stroomt en hoe lastig het is om de laatste drie mijl tegen de stroming op te boxen. Uiteindelijk gaan we voor anker bij Fredriksdorp, een voormalige koffie plantage die omgetoverd is tot een soort van resort.

We krijgen een leuke rondleiding van Josh waarbij hij vertelt over de geschiedenis van deze plantage en onder andere demonstreert hoe je een kokosnoot opent. Nadat we wat gegeten hebben loopt Rik toch maar even naar de steiger waar we onze dinghy vastgebonden hebben. Niet veel later komt hij aanrennen en roept dat het helemaal mis is met de boot. Ik schrik en ben bang dat we van ons anker afgeslagen zijn. Het blijkt uiteindelijk om de dinghy te gaan. Die is door het opkomende tij onder een balk klem komen te zitten. Het motortje staat al bijna onder water en we moeten direct actie ondernemen.

Alleen wat lucht uit het bootje laten blijkt niet voldoende en het motortje moet er af gehaald worden. Inmiddels zijn Josh en de eigenaar van een van de veerbootjes te hulp geschoten en samen weten we in ieder geval het motortje te redden. Net op tijd krijgen we de dinghy onder de balk door geduwd en is ook deze in veiligheid.

Gelukkig is alles goed afgelopen en het is best een komisch gezicht wanneer Rik met een half leeggelopen dinghy terug vaart naar de Incentive om de luchtkamers weer op te pompen.

Daarna komt hij mij ophalen en varen we samen terug naar de Incentive.