Loading

Sines 2 oktober 2017

Tortilla's en Pistoolgarnalen

Image

Sines 2 oktober 2017

Zodra we de haven van Sines binnen komen staat de bemanning van de Aliante al klaar om onze lijnen aan te nemen. Je leert heel veel mensen kennen tijdens zo’n reis en steeds vaker kom je bekenden tegen in de havens. We kletsen even bij met Francis en Cu en gaan daarna boodschappen doen.

Ik vind het erg leuk om de recepten van de heerlijke gerechten en hapjes die we hier leren kennen op te zoeken en uit te proberen. Vandaag staat een Spaanse tortilla op het programma. Bij een tortilla dacht ik aan een soort wrap maar de Spaanse tortilla is een soort aardappelomelet dat als tapas gegeten wordt.

 

Je schilt wat aardappelen, snijdt deze in stukjes en kookt ze kort even voor. Dan bak je de aardappeltjes in een pan. Je kunt er nog ui, stukjes chorizo, kruiden of eigenlijk gewoon wat je lekker vindt aan toe voegen. Dan gaan de losgeklopte eieren erbij en met de deksel op de pan bak je de omelet totdat deze van onderen gaar en van boven droog is. Dan is het tijd om de tortilla om te draaien. Dit gaat het gemakkelijkst met behulp van een bord of deksel. Nog even afbakken, in punten snijden en dan is de tortilla klaar!

 

Na het eten worden we uitgenodigd voor een borrel aan boord van de Aliante. Rik kijkt de motor van de Incentive nog even na terwijl ik alvast naar de buren ga. Even later vraagt Rik of ik even terug kan komen omdat hij een raar geluid bij de motor hoort. Het is een vreemd knisperend geluid en ik vrees voor ongedierte aan boord. De bakskist gaat open en ook hier is het geluid te horen. We zoeken alles af maar kunnen niet achterhalen waar het vreemde geluid vandaan komt.

Dan roept Francis: “stoppen met zoeken! Ik weet wat jullie horen”. Het geluid blijkt niet afkomstig te zijn uit de boot maar uit het water. Even verderop op de steiger is het ook hoorbaar. Een gek beestje genaamd de pistoolgarnaal schijnt de boosdoener te zijn. Deze garnaal heeft één (naar verhouding) grote schaar die heel snel dichtklap waardoor een vacuümbel ontstaat die met een knal implodeert.

Dit kleine beestje kan een geluidssterkte van 218 decibel produceren, en verdooft hiermee zijn prooi. Het knisperende geluid zijn dus de knallen die scharen van de pistoolgarnalen produceren!

https://www.youtube.com/watch?v=KkY_mSwboMQ

Nu dit mysterie is opgelost kunnen we op ons gemak een borreltje doen bij de Aliante en gaan daarna met een gerust hart naar bed. Morgen gaan we naar de Algarve!