Loading

New Zealand Roadtrip part I, 10 t/m 16 december 2021

Testweek met James naar de Noordkaap

Image

New Zealand Roadtrip part I, 10 t/m 16 december 2021

We zijn vanaf nu de trotse eigenaren van een heuse Isuzu Elf uit 1997 die we “James” gedoopt hebben. Met deze campervan gaan we onze lang geplande New Zealand Roadtip doen en hopen veel van zowel het Noorder- als het Zuidereiland te gaan zien. James is inmiddels geüpgraded met een zonnescherm aan de zijkant die we tweedehands van een aardige meneer in Whangarei voor een mooi prijsje konden overnemen. De deal was inclusief een ontmoeting met de schapen in de wei en twee eigengemaakte wijnglashouders die je als een soort van tentharing in de grond kan steken.

Een goed begin is het halve werk zullen we maar zeggen.

Maar voordat we echt aan onze trip beginnen, besluiten we een kampeertest met James te doen en rijden naar het noordelijkste puntje van het Noordereiland; Cape Reinga. Een gezellige chaos volgt waarbij we een gedeelte van de huisraad van Incentive verhuizen naar James. Binnen een uur hebben we de boel ingepakt en zijn we van zeezwervers opeens landlubbers geworden. Laat in de middag rijden we Whangarei uit en gaan op zoek naar onze eerste kampeerplek.

The road ahead!

In Nieuw Zeeland is zo'n beetje alles goed geregeld, zo ook de mogelijkheden om te kamperen. Onze bus is self-contained wat betekent dat je onder andere een chemisch toilet, een watervoorraad en een afvalwaterreservoir hebt. Deze vereiste geldt voor veel gratis kampeerplaatsen dus het is fijn dat we daar gewoon terecht kunnen. Via de apps Campermate en Ranker Camping NZ zijn betaalde en gratis kampeerplaatsen (maar ook supermarkten, wandelpaden, douches, toiletten, bankautomaten etc.) gemakkelijk te vinden.

Ondanks dat het weer een beetje tegenzit genieten we volop. Het ene mooie uitzicht gaat over in het andere terwijl James rustig door tuft over de heuvelachtige wegen en we bereiken zonder problemen Cape Reinga. Het uitzicht hier moet fantastisch zijn maar helaas zit alles potdicht met dichte mist. Rik knipt toch nog even een foto van het uitzicht.

De groene heuvels die zo typerend zijn voor Nieuw Zeeland

Avocado plantage

Nog meer gras en groene heuvels!

Bijna op de kampeerplek vlakbij Cape Reinga

Opbouwen van "het kamp"

Kamperen in Nieuw Zeeland, precies zoals we het ons voorgesteld hadden en waar we ruim vier jaar geleden alleen maar van konden dromen. Dreams come true!

Rik bij Cape Reinga in de dikke mist

Het uitzicht hier schijnt schitterend te zijn, maar vandaag even niet.

Vlakbij Cape Reinga zijn ook de Giant Sand Dunes te vinden en daar hebben we meer geluk. De lucht klaart op en het stopt zelfs even met regenen zodat we op onze blote voeten tegen de hoge zandhellingen op kunnen klimmen.

Giant Sand Dunes

Omhoog klimmen is best pittig maar daarna glijden we met veel plezier weer door het zachte zand naar beneden. 

Van lopen door de duinen krijg je honger! We koken dit keer met uitzicht op de duinen een lekkere pasta.

Na deze beproeving koken we op de parkeerplaats en rijden dan terug naar het zuiden richting Opua waar we onze vrienden Laurens en Kitty van de Tiago bezoeken. In Opua komen we erachter dat er iets niet helemaal lekker zit met onze stroomvoorziening. Het lijkt wel alsof de extra accu voor onder andere de koelkast niet bijgeladen wordt als de motor loopt. Gelukkig is de chauffeur tevens elektricien en zal dit varkentje wel even wassen. Al snel blijkt een slecht massacontact de boosdoener en het euvel snel verholpen. De accu is echter om zeep en moet vervangen worden maar veel tijd kost dit niet want we staan immers naast een watersportzaak geparkeerd die ook een kampeerafdeling heeft.

We steken het eiland dwars over en rijden via de westkust omlaag via het Kauri Forest waar we even stoppen om langs te gaan bij Tane Mahutu; The Lord of the Forest. Dit is de oudste en hoogste Kauri boom in Nieuw Zeeland.

Tane Mahuta 

Sanne bij de voet van Tane Mahuta

Rik bij Tane Mahuta

"Tane Mahuta – Lord of the Forest

In Maori Cosmology, Tane is the son of Ranginui the sky father and Papatuanuku the earth mother. Tane tore his parents apart, breaking their primal embrace, to bring light space and air allowing life to flourish.

Tane is the life giver. All living creatures are his children. Tane Mahuta is the largest living kauri tree in New Zealand. It is difficult to accurately estimate the age of Tane Mahuta, but it may be that Tane Mahuta sprang from seed around 2000 years ago during the lifetime of Christ.

The dimensions of Tane Mahuta are:
Trunk height 17,7m. Total height 51,5m.
Trunk girth 13,8m. Trunk volume 244,5 m³"

 

We rijden terug naar Whangarei om te kijken of alles goed gaat met Incentive die daar op de rivier tussen de palen ligt. We zijn ook een aantal spullen vergeten die we dan mooi even op kunnen halen. De kampeer-testweek is geslaagd. We hebben al veel mooie plaatsen gezien en dit begin belooft nog veel meer goeds, spannends en moois voor de komende weken. 

Met Incentive gaat het goed, met James gaat het goed en met ons gaat het goed. We kunnen met een gerust hart onze weg richting het zuiden vervolgen. Meer daarover in deel II van onze New Zealand Roadtrip