Loading

Oversteek Djiouti naar Sudan – Rode Zee part 1: 10 t/m 15 maart 2023

Op avontuur op de Rode Zee: Van Djibouti naar Sudan

Image

Oversteek Djiouti naar Sudan – Rode Zee part I: 10 t/m 15 maart 2023

Sinds ons vertrek uit Djibouti beleven we alweer onze tweede nacht op zee. Tot nu toe verloopt alles voorspoedig en gezien onze locatie kunnen we zeggen dat de omstandigheden redelijk gunstig zijn. Na het passeren van de zeestraat genaamd Bab el Mandeb, wat letterlijk "poort van de tranen" betekent, bevinden we ons nu op de Rode Zee.

De Rode Zee is een smalle en langgerekte zeestraat die zich uitstrekt over ongeveer 2.250 kilometer. Het wordt omringd door bergketens, waardoor het een indrukwekkend landschap vormt. Bab el Mandeb, waar we zojuist doorheen zijn gevaren, markeert het zuidelijke toegangspunt van de Rode Zee.

Hier ervaren we de sterke winden en zeestromingen waar de Rode Zee bekend om staat. Dit wordt veroorzaakt door het Venturi-effect waarbij de wind versnelt door een nauwe doorgang. Een ander kenmerk is de flinke deining die door het nauwe kanaal en het relatief ondiepe water veroorzaakt wordt, wat resulteert in indrukwekkende en luide brekende golven. Hoewel dit normaal is in dit gebied, kan het soms enigszins angstaanjagend zijn, vooral in het donker.

Tot dusverre hebben we voornamelijk kunnen zeilen, maar we weten dat vanaf morgenmiddag de wind zal gaan liggen en we waarschijnlijk op de motor verder moeten. We zijn gestart met een konvooi van drie Nederlandse boten, waarbij we de eerste 24 uur gezamenlijk zijn opgetrokken. Inmiddels hebben we elk onze eigen koers gekozen. De piraterijdreiging is hier aanzienlijk minder dan in de Golf van Aden, maar we blijven dagelijks onze positie doorgeven aan de twee veiligheidsinstanties.

We zijn erg nieuwsgierig naar wat Sudan te bieden heeft. We hebben vernomen dat het nog armoediger is dan Djibouti. Gelukkig schijnt de ankerplek daar wel zeer goed beschut te zijn. Hoewel we eigenlijk graag meer van Djibouti hadden willen verkennen, realiseren we ons dat we niet alles kunnen hebben, en bovendien konden we het goede weerbericht om verder te varen niet negeren.

Ons doel is om woensdag in Suakin aan te komen, want vanaf donderdag zal de wind toenemen en uit het noorden komen. Met een beetje geluk zijn we dan veilig binnen. We kijken uit naar nieuwe avonturen en ervaringen die op ons wachten in dit fascinerende deel van de wereld.