Hudson River Cruise 3 t/m 16 september 2019
Ons uitstapje naar de Hudson River vanwege de komst van orkaan Dorian blijkt al snel een goede keuze. Niet persé vanwege het weer want dat valt achteraf gelukkig allemaal wel mee, maar vanwege de mooie omgeving en prachtige natuur. Je kunt je bijna niet voorstellen hoe dicht je bij de stad New York bent als je hier vaart.
Helaas blijft orkaan Dorian lange tijd boven de noordelijke eilanden van de Bahama’s hangen en richt daar verschrikkelijke schade aan.
De noordelijke Bahama’s worden zeer zwaar getroffen door orkaan Dorian. Op de Hudson houden wij de voorspellingen met betrekking tot het verwachtte pad van de orkaan nauwlettend in de gaten. Gelukkig draait de orkaan verder weg van de Amerikaanse kust wanneer deze noordwaarts trekt en blijft de schade beperkt.
Henry Hudson vertrok met zijn deels Engelse en deels Nederlandse bemanning op 4 april 1609 met het schip de Halve Maen uit Amsterdam. Op zoek naar een doorvaart door Noord-Amerika kwamen ze in een storm terecht ten westen van Nova Scotia en besloten de kust zuidwaarts te volgen. Na vluchtig de Cheasapeake en Delaware Bay te hebben verkend, bereikte het schip op 3 september de Mauritius rivier die later naar Henry Hudson vernoemd zou worden. Hudson was niet de ontdekker van de rivier. Giovanni da Verrazzano ontdekte deze namelijk al in 1524.
Hudson voer circa 200 kilometer de rivier op, tot nabij de huidige stad Albany. Onderweg werden geregeld verkenningstochten gemaakt met de sloep. De bemanning ruilde groene tabak, oesters, maiskolven, druiven, pompoenen en bever- en ottervellen met de indianen voor snuisterijen, messen en kralen. Op zekere dag braken de Indianen hun pijlen, om Hudson te laten zien dat hij niet bang behoefde te zijn. Op 23 september besloot Hudson terug te keren, omdat duidelijk werd dat deze rivier niet de gezochte doorgang naar de Grote Oceaan kon zijn.
Exact 410 jaar later bereikt de Incentive, tevens vertrokken uit Amsterdam, de huidige Hudson rivier. Onderweg worden geregeld verkenningstochten gemaakt met de dinghy. De bemanning ruilt een kop koffie en reisverhalen voor verse groenten en fruit. De indianen met hun pijlen zijn we op deze verkenningstocht niet tegengekomen. Op 16 september besluit de schipper terug te keren om de reis richting de Grote Oceaan te vervolgen.
Incentive verkent de omgeving voordat de bemanning aan land gaat
De bemanning gaat per dinghy aan land en verkent de omgeving
Ontdekking van lokale flora en fauna
Bewijs van het eerdere bezoek van onze landgenoten
Na verkenning wordt Incentive vastgeknoopt aan de kade
Kennismaking met de lokale bevolking. Met Dennis Pitts uit Athens ruilen we verse groenten en fruit uit eigen tuin voor een kop koffie en wat reisverhalen. We ervaren geweldige gastvrijheid hier.
Na een kleine twee weken op ontdekkingstocht zijn we terug in New York. Bij 79 street zien we zeilboot Linde aan de mooring liggen. De ferry’s vliegen ons weer om de oren en helikopters boven onze mast. De bijbehorende golfslag zorgt voor standje wasmachine op dit stuk water. Met 8,8 knopen over de grond worden we al schommelend van links naar rechts het laatste stukje naar de ankerplek bij Ellis island vooruit gespuugd.
We schommelen een beetje achter het anker maar het is goed te doen. Morgenvroeg gaat bij eerste daglicht het anker uit de klei, nemen we afscheid van New York en zetten we koers richting het zuiden.