Loading

14 juni 2020 – Pacific crossing dag 28

nog 1000 nautische mijlen te gaan

Image

14 juni 2020 – Pacific crossing dag 28

De grote reef-party

 

Reven is het kleiner maken van de zeilen wanneer de wind aantrekt om zo de controle over het schip te behouden, schade te voorkomen en ervoor te zorgen dat het comfortabel blijft aan boord. Een squall is een zeer plaatselijke bui die veel regen en/of wind kan bevatten waardoor het binnen een paar seconden van bijvoorbeeld windkracht vier naar windkracht 7 kan gaan.

De al zeer variabele wind en de nodige squalls hebben ervoor gezorgd dat er de afgelopen nachten flink gereefd moest worden.

Squall

 

In de praktijk gebeurt dit altijd als één van de twee net lekker ligt te slapen. De een roept dan keihard SQUALL!!!!! door de kajuitingang waarna de ander half slaapdronken uit zijn of haar kooi naar buiten vliegt om te helpen met reven. Na een paar hectische momenten met klapperende zeilen en rondvliegende lijnen is de rust wedergekeerd, de controle hersteld en kan degene die op dat moment aan de beurt is weer gaan slapen.

De al gebroken nachten worden hierdoor nog wat zwaarder en we proberen overdag om de beurt wat bij te slapen.

We liggen over stuurboord boeg en dat betekent dat de kombuis aan de hoge kant zit. In combinatie met 25 knopen wind vraagt dit tijdens het bereiden van het ontbijt, de lunch en het diner om de kunsten van een zesarmige jongleur zodat er niet van de vloer gegeten hoeft te worden.

Ondanks dat het regelmatig gepaard gaat met het nodige geknoei hebben we met een beetje teamwork toch een brood kunnen bakken en rolt er iedere dag een warme maaltijd uit de keuken.

Eigen gebakken brood

 

Een eenvoudige warme maaltijd. Een stukje van de mahi mahi die we gevangen heb, wat gebakken aardappeltjes en groentenmix uit een blikje.

 

De verwachting is dat de wind de komende week niet veel minder wordt maar dat we de piek inmiddels wel gehad hebben. Hopelijk resulteert dit in wat rustigere nachten en een iets kalmere zee hoewel het nu allemaal ook weer niet zo dramatisch is en we ons prima redden samen.