Loading

Pulau Hoga, Wakatobi National Park, 12 t/m 14 augustus 2022

Image

Pulau Hoga, Wakatobi National Park, 12 t/m 14 augustus 2022

Midden in de nacht gaat de wekker. Om drie uur om precies te zijn. We vertrekken vroeg vanuit de baai van Tifu om er zeker van te zijn dat we zaterdag bij daglicht aankomen op Hoga island zo'n 200 mijlen verderop. Eindelijk hebben we weer eens een lekkere, snelle en comfortabele zeiltocht. Het gaat boven verwachting snel en om 10.30uur zaterdagochtend zijn we al op de plaats van bestemming. Daar komen we erachter dat de klok weer een uurtje terug gezet mag worden. Het verschil met Nederlandse tijd is nu nog slechts 6 uur.

De ankerplek is niet ideaal want het is erg diep en er staan redelijk hoge golven. We besluiten toch te blijven aangezien het snorkelen hier fantastisch schijnt te zijn en we een strand barbecue in het vooruitzicht hebben. Xavier aan boord de Franse catamaran ZoeZoe mag 24 kaarsjes uitblazen en heeft ter ere van dit heugelijke feit in Tifu een compleet varken gekocht voor op de grill.

De jarige job met zijn verjaardagstaart

Het vlees gaat al vroeg op de gril.

Het is lang geleden dat we een strandfeestje vierden. Al vroeg gaan we aan wal om brandhout te sprokkelen en het vreugdevuur te ontsteken. Meneer big moet namelijk zo'n 3 uurtjes sudderen voordat hij klaar is voor consumptie. Na deze noeste arbeid zoeken we verkoeling in het water. Snorkelen in de vroege middag wanneer de zon hoog staat is hier fantastisch. Vele kleurrijke koralen, anemonen met clownsvisjes erin en schildpadden vergezellen ons op deze onderwater ontdekkingstocht.

Het rif is prachtig en ziet er zeer gezond uit.

Deze anemoon moeten we eens van dichterbij gaan bekijken.

We found Nemo!

 

Onderwaterfoto-credits zijn voor Rob Westmorland a/b SY Sand Pebble

Met een koude Bintang proosten we op de verjaardag van Xavier en genieten we van een super lekker buffet. Een bonte verzameling gerechten gemaakt door een bonte verzameling zeilers, geserveerd op een kajak op het strand met een prachtig uitzicht over zee.

De feestlocatie

Het feestgezelschap

Lopend buffet geserveerd op een kayak!

Een prima maaltijd...

Met een prima uitzicht! 

Het strand zelf is helaas niet zo prachtig. Het zachte witte zand ligt bezaaid met plastic afval zo ver het oog reikt. We besluiten dat dit zo niet langer kan en steken de handen uit de mouwen. Het gedeelte van het strand dat wij in gebruik hebben vandaag wordt volledig schoongemaakt. Vanaf nu laten we iedere plek die we bezoeken schoner achter dan hoe we het aantreffen. Het verzamelde plastic wordt na het eten op het vuur gegooid en verbrandt.

Met name single-use plastics zijn het grote probleem. Plastic verpakkingen van snacks, rietjes, plastic zakken, flessen en misschien wel de grootste boosdoeners: de ontelbare waterbekertjes. Water wordt hier in doorzichtige plastic cups verkocht met plastic rietjes die ook weer apart in plastic verpakt zijn. Dit alles gaat in een plastic zakje dat daarna ook ergens als zwerfafval terecht komt en waarschijnlijk uiteindelijk in zee eindigt.

Water wordt hier met name in dit soort kleine plastic cups verkocht. Één van de grootste bronnen van vervuiling in dit land. We vinden overal ontelbare hoeveelheden van dit soort verpakkingen.

Herbruikbare boodschappentassen en drinkwaterflessen zouden hier een onvoorstelbaar groot verschil maken maar helaas is het nog niet zo ver. Wij proberen in ieder geval het goede voorbeeld te geven. Het cliché “een beter milieu begint bij jezelf” houden we toch maar in stand.

Na het feest en de beach clean-up gaan we terug naar Incentive en slapen ondanks de golven en dankzij de Bintangs als rozen en dromen van schone witte stranden.