Loading

Kusthoppen op Flores 29 augustus t/m 1 september 2022

Lingeh Bay, Bari Bay en Gili Bodo

Image

Kusthoppen op Flores 29 augustus t/m 1 september 2022

Incentive gaat als een speer met draken en een rondreis op Bali als stippen op de horizon. Er is geen tijd om te lanterfanten en kostbare tijd op andere plekken te verspillen dus het tempo zit er lekker in. Zeilboot Chanto zit min of meer op hetzelfde schema maar met een andere reden. Zij zullen met de World Arc Rally vanuit Lombok via een aantal tussenstops over gaan steken naar Zuid-Afrika en moeten op tijd zijn voor de start van deze etappe. We besluiten samen te varen tot Lombok waarna onze wegen zich zullen scheiden.

We komen aan op het eiland Flores in Lingeh Bay vanwaar we ons in dagtochtjes al kusthoppend naar het westen verplaatsen. Van een afstandje zie ik het eerste lokale bootje al verschijnen. Dit is voor ons inmiddels een welbekend fenomeen. Zodra er zeilers gespot worden roeien de lokale bootjes de baai in om iets te verkopen of (soms vrij brutaal) gewoonweg om spullen te vragen. De eerste bezoekers zijn twee vrolijke jongens die kokosnoten komen brengen.

Incentive krijgt na aankomst in Lingeh Bay direct bezoek van deze twee vrolijke jongens.

In ruil geven we paar pennen en schriften waar ze duidelijk heel blij mee zijn. Een vader met twee kinderen volgt en komt ook een paar schriften halen in ruil voor tomaten en een papaja. Nummer drie is iets hardnekkiger en blijft na de deal nog ruim een half uur aan de boot hangen en is duidelijk aan het bekijken wat er allemaal aan boord ligt. Gelukkig komen we door een donatie van wat vishaakjes van hem af en bergen voor de zekerheid alles wat los buiten ligt maar even op voordat we aan wal gaan.

Tot nu toe hebben wij overigens nog geen criminaliteit of diefstal meegemaakt in Indonesië en is iedereen ongelofelijk vriendelijk en gastvrij. Ik heb niet het idee dat de mensen er hier op uit zijn om iets van je te stelen maar ze zijn op plaatsen wel erg arm. Als er dan een zeilboot verschijnt met een mooi paar slippers of een duikbril die los op het dek ligt dan kan ik me voorstellen dat de verleiding soms groot moet zijn.

Dan bedenk ik me dat wanneer ik in Nederland ergens mijn slippers buiten zou laten liggen de kans waarschijnlijk groter zou zijn dat ze gepikt zouden worden en ik moet een beetje lachen bij die gedachte.

Tijdens de wandeling zien we een gewas dat ligt te drogen op een groot zeil en vragen ons af wat het is. Het duurt even maar dan valt het kwartje eindelijk. Het is rijst! Natuurlijk! We kijken om ons heen en dan blijkt dat we al een kwartier door de rijstvelden lopen zonder het in de gaten te hebben.

Wat zou hier nou liggen te drogen? Rijst natuurlijk!

Onze eerste wandeling door de rijstvelden.

We stoppen bij een straatverkoper om een snack te scoren. Gorengan zijn een soort gefrituurde hartige pannekoekjes met groenten, tempeh, vlees of vis. Erg lekker en met een prijs van €0,08 per stuk zeer verleidelijk als tussendoortje!

Hier kopen we heerlijke gorengan.

 

Gorengan is in veel verschillende soorten en smaken te krijgen en wordt op iedere hoek van de straat verkocht. 

We hebben het weer voor elkaar gekregen om op het heetste moment van de dag te wandelen en besluiten om na de snack toch maar weer om te keren.

Aan boord van Incentive oefenen we inmiddels ook met recepten uit de Aziatische keuken. Vandaag staat er Gado Gado op het menu!

De volgende ochtend gaan we verder naar Bari Bay en zien daar bij zonsondergang duizenden vleerhonden vliegen. Deze grote vleemuizen die ook wel flying foxes or fuitbats worden genoemd gaan na zonsondergang op zoek naar fruit, nectar en stuifmeel en vullen de hemel als zwarte stippen. 

Vanuit Bari Bay is het maar een klein stukje tot het kleine eilandje Gili Bodo. Daar wacht ons een zeer aangename verrassing. We liggen in zwembadblauw water vlakbij een rif. Het anker ligt nog niet goed en wel in het zand en we springen in ons eigen onderwaterparadijs.

Incentive in haar eigen privé zwembad

In de avond komen de apen die zich op het eiland bevinden naar het strand en aan boord van Chanto genieten we van een prachtige zonsondergang onder het genot van een koud glas bier. We kijken uit naar onze volgende bestemming Labuan Bajo vanwaar we op zoek zullen gaan naar draken!

Aapjes kijken op het strand