Loading

Fakarava 25 augustus t/m 13 september 2020

Image

Fakarava 25 augustus t/m 13 september 2020

Fakarava is een groot atol waardoor er wat meer leven en te beleven is. Het eiland is met name populair bij duikers en kitesurfers maar ook bekend om de parelfarms die er te vinden zijn. We ankeren bij het dorp Rotoava waar zelfs een heuse jachtservice te vinden is. We kunnen er de was laten doen, gas laten vullen, een fiets huren, gebruik maken van het wifi netwerk en Aldric kan zelfs onze Genua repareren. Aardige mensen en een super fijne service waar we dankbaar gebruik van maken.

De kerk van Rotoava waar iedere zondagmorgen prachtig Polynesisch gezang te horen is

 

Het interieur van de kerk. Het plafond is versierd met prachtige kettingen en kroonluchters gemaakt van schelpen.

 

Incentive voor anker bij Rotoava

 

Natuur op het atol Fakarava

 

Er is ook een resort vlakbij het dorp. Een plaatje als uit een reisgids en je kunt er lekker en betaalbaar lunchen.

 

Drukte en gezelligheid bij Fakarava Yacht Service

 

In de zuidoost hoek van het atol ligt Hirifa. Een bekende plek waar je prima kunt ankeren en beschut ligt als er sterke passaatwind op komst is. Het is tevens een populaire plek om te kitesurfen en je bent vlakbij de zuidpas. De zuidpas van Fakarava is beroemd om de grote aantallen haaien die hier voorkomen. Duiken of snorkelen in de pas schijnt fenomenaal te zijn dus dat willen we graag mee gaan maken. Het is een redelijk technische duik met veel stroming dus we besluiten niet op eigen houtje te gaan maar samen met een duikinstructeur te duiken die het gebied kent als zijn broekzak.

 

Het is een tijdje geleden sinds we gedoken hebben dus een proefduik lijkt ons wel een goed idee. Deze doen we vlak bij de boot samen met Frank en Sophie van zeilboot Anastasia. We zitten in de kuip aan de koffie wanneer Rik het gevoel heeft dat er een stuk van zijn tand afbreekt. Er is niks van te zien maar hij zegt dat het toch niet helemaal goed aanvoelt. We stappen met onze duikuitrusting in de dinghy en varen richting de afgesproken plek waar we met Frank en Sophie de duik zullen maken. Onderweg stopt Rik opeens en spuugt een tand uit. Hij maakt de toepasselijke opmerking: “Ik denk dat je nu wel iets ziet hè?” De tand naast de twee voortanden is vlak onder het tandvlees afgebroken en de piratenlook is hiermee compleet. Gelukkig doet het geen pijn en we besluiten de tand terug naar de boot te brengen en de duik evengoed door te laten gaan.

 

Rik met zijn nieuwe piratenlook

Per toeval zijn een groep tandartsen te gast bij de lokale kiteschool waar we om advies vragen. Voor nu kan het geen kwaad en de reparatie zal op zijn minst tot Tahiti moeten wachten.

De proefduik ging verder goed dus we maken een afspraak om twee duiken te maken in de zuidpas. Het is best even spannend wanneer we meteen als we onder water gaan honderden haaien zien maar al snel voelen we ons goed op ons gemak. De haaien “hangen” rustig in de stroming van de pas. Ze hoeven op deze manier niet te zwemmen om water langs hun kieuwen te laten stromen en zich zo van zuurstof te voorzien. Hierdoor kunnen we ze van dichtbij goed bekijken. Een erg indrukwekkende ervaring!

 

De vele haaien in de zuidpas van Fakarava

 

 

We verstoppen ons onder een rots zodat de haaien nog iets dichterbij durven te komen

 

 

Naast haaien zien we ook grote scholen vis

 

 

Er is prachtig gekleurd koraal te zien

 

Een korte video over onze duiken in de zuidpas

 

Tussen de twee duiken in hebben we even de gelegenheid om de motu bij de zuidpas te verkennen

 

Blij gezichten na twee fantastische duiken

 

 

Rik showt nogmaals zijn nieuwe look, dit keer gekleed in een wetsuit...

 

We beleven in Hirifa een erg leuke tijd met veel oude bekenden en maken nieuwe vrienden. We eten bij het enige restaurantje op de motu waar mevrouw Lisa heerlijk voor ons kookt. Helaas kan ze ons geen biertjes aanbieden want die heeft haar ietwat alcoholistische man in de middag al genuttigd.

Het heerlijke strand van Hirifa

 

Kitesurfers bij Hirifa

 

 

Het restaurant van Lisa

 

Lisa aan het werk in de keuken

 

Aan de borrel met de medezeilers

 

 

vlnr: Andrew (Askari UK), Sanne en Rik (Incentive NL), Madame Lisa, Sophie en Frank (Anastasia België), Karen en Leo (Bubbles NL), Carolyn (Askari UK), Laurens (Tiago NL)

 

We borrelen aan boord en worden uitgenodigd voor een barbecue op het strand die georganiseerd is door de kiteschool. We leren die avond om onze eigen borden te vlechten van palmbladeren.

 

Gezelligheid aan boord met de bemanning van Tiago (NL), Palliter (België) en Gecko (USA).

Bbq op het strand georganiseerd door de kiteschool

 

Samen met Dani van zeilboot Bacchus (NZ) vlechten we onze eigen borden van palmbladeren.

 

 

Natuurlijk gaat er vers gevangen vis op de bbq

 

De wind is gekalmeerd en de versvoorraad is ook bijna op dus we gaan terug naar Rotoava. We huren een fiets en volgen de weg in zuidoostelijke richting totdat deze niet meer geasfalteerd is, draaien om en fietsen de andere kant op tot we bij de noordpas komen en ook daar niet meer verder kunnen alvorens we terugkeren naar de jachtservice om de fiets in te leveren.

Onderweg bezoeken we een parelfarm, lunchen we bij een snackbar met fenomenaal uitzicht en bekijken de haaien die vlak naast de dinghy in het ondiepe water rondhangen.

 

Welkom in Rotoava!

De Hinano pearlfarm

 

De parels zijn op kwaliteitsklasse gesorteerd. We zoeken een aantal mooie exemplaren uit als kado voor de moeder van Rik.

 

De lokale snackbar waar je voor nog geen 15 euro een heerlijke poisson cru (traditioneel gerecht met rauwe tonijn) kunt eten.

 

Een verpleegsterhaai ligt uit te rusten in het ondiepe water

 

Je moet uitkijken dat je niet over de haaien struikelt als je je bijboot in wil stappen

 

Met de fiets bij de noordpas

 

Fakarava Noordpas, Het is niet heel duidelijk te zien maar door deze opening zijn we het atol binnengevaren.

 

We ontmoeten hier zo veel leuke mensen en we vermaken ons prima. Met Seth en Ellen van de Celeste gaan we naar een zogenaamde hatchery waar de pareloesters gekweekt worden die doorverkocht worden aan de parelfarms.

De parel hatchery

 

 

De rijen schelpen worden in plastic manden gehangen om ze te beschermen tegen roofdieren

 

Ik mag een aantal oude schelpen uitzoeken en meenemen om er sieraden van te maken. Op het atol Raroia ben ik met deze nieuwe hobby begonnen en ben blij met het nieuwe materiaal om mee te oefenen.

We nemen afscheid van Fakarava met een sundowner aan de kant waarbij het weer gezellig druk is met zeilers uit alle windstreken.

 

We verlaten de Tuamotu archipel met haar bijzondere atollen en zetten koers naar Tahiti.