Loading

Nieuwpoort 24 juli 2017

Ruzie met de rolfok

Image

Nieuwpoort 24 juli 2017

Om 9 uur ’s ochtends krijgen we in de Mercatorsluis in Oostende de eerste bak regen over ons heen. De sluiswand is begroeid met schelpen en omdat het laagwater is, is het verval erg groot. Tijdens het schutten blijven onze fenderhoezen aan de schelpen hangen waardoor en twee kapot scheuren. Geen goed begin van de dag dus. Gelukkig klaart het daarna snel op en kunnen we koers zetten naar Nieuwpoort.

Er staat een prima windje en de tocht verloopt vlotjes. Onderweg overleg ik met Rik of we door zullen varen naar Duinkerke. Er wordt voor vanmiddag meer wind en regen voorspeld dus we besluiten toch bij ons plan te blijven en naar Nieuwpoort te gaan. Voor de haveningang gaat het echter even mis. We hebben prima kunnen zeilen en vinden dat we een verstandig besluit hebben genomen om vandaag niet verder te gaan. Maar wanneer we de rolfok in willen rollen hebben we pech. De lijn is vastgelopen en de genua (voorzeil) kan niet meer opgerold worden. Rik stuurt de boot met de kop in de wind om te kijken wat er aan de hand is. Er staat een behoorlijke deining en alles klappert in de wind waardoor het onrustig is aan boord. Na een aantal pogingen gedaan te hebben om de lijn los te krijgen besluiten we om het zeil maar helemaal naar beneden te halen. In de haven kijken we wel of we de lijn weer vrij krijgen. De genua wordt vastgesjord aan dek en nadat we ook het grootzeil gestreken hebben, zetten we koers richting de haveningang.

In de smalle geul naar de haven komen ons wel honderd kleine laser zeilbootjes tegemoet wat een mooi beeld geeft. Het wereldkampioenschap voor laser jeugdzeilers vindt hier op dit moment plaats en het is dus druk in Nieuwpoort. Eenmaal in de haven krijgen we een ligplaats toegewezen en lossen we op ons gemak het rolfok probleem op.

Later op de middag hebben we een lekker stuk gewandeld rondom het oude sluizencomplex.